Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Svečano obeleženi praznici Sv. Trojica i crkvena slava hrama u Svrljigu

/ Svrljig 3.jun 2012.godine/. Pravoslavlje je vraćeno u svrljiškom kraju na velika vrata i sve je više vernika koji posećuju crkvu iz ubeđenja a ne pomodarstva radi, koje je prohujalo sa prvim talasom obnavljanja i obeležavanja pravoslavnih praznika.

Opredeljenje prema crkvi i poštovanje vere potvrđeno je i današnjom proslavom u nekoliko crkava na teritoriji opštine Svrljig. Pogodilo se da se danas obeležava crkveni praznik ,, Sv Trojica ,,  ili u narodu nazvan ,,Duhovi,, potom obeležavanje dana pravoslavnog hrama Car Konstantin i Carica Jelena u Svrljigu i selima Manojlica i Prekonoga. Na svim ovim skupovima sjatilo se više stotina pravoslavnih vernika, što na liturgijama i sečenju slavskog kolača, što na slavlju u porti.

Centralna svečanost održana je u Svrljigu ali je posebno veselo bilo u selu Manojlica, gde se okupilo narodski rečeno i mlado i staro, od sedam do sedamdeset sedam godina, da posle crkvene službe, praznik obeleži uz pesmu, folklor i svečanu trpezu. Svečana sofra priređena je, posle sečenja slavskog kolača,  i za vernike u Svrljigu.

Mesta proslava obišao je u ime opštinske vlasti, predsednik Milija Miletić a u Manojlici je prisustvovao i njegov zamenik Dobrivoje Stojanović.

–   Posetio sam mesta proslave i podelio radost  sa pravoslavnim vernicima, čijim sam prisustvom i angažovanjem u očuvanju vere i tradicije impresioniran.  Prisutnima sam lično čestitao a preko medija želim da uputim čestitke svim žiteljima svrljiške opštine sa porukom da imaju puno zdravlja i porodične sreće te da im kao dobrim domaćinima godina budne berićetna. Posebna mi je čast da sam prisustvovao i čestitao crkvenim velikodostojnicima dan svrljiškog pravolsavnog hrama Car Konstantin i Carica Jelena, rekao je predsednik opštine Svrljig Milija Miletić, posle skupa u svrljiškoj crkvi.

Sveštenik hrama Car Konstantin i Carica Jelena  u Svrljigu, Strahinja  Eraković, takođe je čestitao praznik svim vernicima i sledbenicima svrljiške crkve naglašavajući da je posebno zadovoljan masovnom posetom vernika i počastvovan time što je slavlje uveličano i prisutvom predsednika opštine Milije Miletića koji je ispred  Opštinske uprave nesebično zalaže za obnavljanje pravoslavnih hramova i pružanju logistike u očuvanju i širenju vere na ovim prostorima.

Sveštenik Eraković, podsetio je da se crkvena slava obeležava od 1903.godine u današnjoj  porti a da je posebno uveličana izgradnjom hrama 1928.godine.

Inače, obeležavanje praznika praćeno je po tradiciji svrljiškim prolećnim vašarom. Glavni bazar bio je na prostoru sportskog centra ,,Pastirište,, gde se moglo naći i kupiti za svakog po nešto a solidna poseta zabeležena je i na stočnoj pijaci.

Најновије на порталу Општине Сврљиг