Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

АНГАЖОВАЊЕ ЗА ПОШТОВАЊЕ

Морам да изразим председнику општине захвалност за овај сусрет и одам призање за ангажовање Локалне саоуправе на развоју пољопривреде које се огледа у издвајању 10 одсто из општинског буџета, што је практично 40 милиона динара годишње а ми смо као Министарсво спремни да помогнемо баш оваквим општинама које су препознале да будућност лежи у развоју пољопривреде, оценио је државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић, на скупу сврљишких пољопривредника, земљорадника, ратара, воћараи сточара, организованом данас у сали Скупштине општине Сврљиг.

Picture 003
Он је са својим сарадницима, упознао више десетина присутних Сврљижана, са висином и раподелом аграрног буџета за ову годину у висини од 45,4 милијарди динара у којем је највиша ставка од 91 одсто намењена субвенцијама у пољопривреди.

 

– Определили смо се за повећана давањ у сточарству кроз премије за млеко и приплодна грла али нису заборављени ни они који се баве свињегосјтвом и сви остали до пчелара као и инвестирања у наводњавању. Циљ нам је да припремимо наше пољопривреднике за тржишну утакмицу при уласку у ЕУ а то не може само наше, већ посредством владе морају да се ангажују и остала министарства, да обезбедимо повољне кредите и субвенције, рекао је Радошевић.
Он је апеловао на пољопривреднике да што пре, не чекајући послендји час, обнове регистрацију пољопривредног газдинства и што масовније користе повољне аграрне кредите.

Picture 008

– Службени захтеви и папирологија су једно а овакви директни контакти много практичнији и кориснији па смо зато позвали људе из Министарства пољопривреде, да овде пред нашим житељима образложе план за ову годину и да им директно одгворе на питања која их интересују и ефикасније решавамо проблеме. Ја сам на предходном састанку са њима инситирао да се боље финасијски, кроз субвенције и кредите, сагледају општине које из свог буџета издавају више за пољопривреду а ми смо међу првима у Србији. Са своје стране ми већ плаћањем камата за кредите нашим пољопривредницима чиме настојимо да им олакшамо али и упорно захтевамо већу помоћ државе да нашим, посебно младим људима, обезбедимо услове живота приближне градским како би их задржали на пољоприведи, што је интенција и највиших државних органа, рекао је председник општине Сврљиг Милија Милетић, док је водио састанак представника Министарства пољопривреде и Сврљижана.

Picture 012
Представници министартсва су у двосатном разгвору са сврљишким пољопривредницима разговарали и одговрали на нихова питања у решавању конкретних проблема од админситративних до практичних на терену и бележили њихове предлоге и примедбе које би се узеле у обзир при креирању аграрне политике.

 

 

Најновије на порталу Општине Сврљиг