Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Већи број излагача

У четвртак, 8. маја, на спортском центру “Пастириште“ у Сврљигу одржана је XVIII изложба оваца и сира. 

На овогодишњој изложби чији је циљ очување познате расе сврљишке праменке учествовало 25 излагача, а изложено је око 200 грла стоке, што је више у односу на прошлу годину када је било 19 излагача и 150 грла. 

Општина Сврљиг свом снагом настоји да сачува традицију, сврљишке овце на пашњацима и вредне пољопривреднике овог краја. Поводом тога сваке године на “Пастиришту“ се организује Изложба оваца и сира на којој излагачи могу да размене искуства, остваре нова познанства и унапреде, те увећају своја стада. 

DSC_0474

За апсолутног шампиона изложбе проглашен је ован одгајивача Јовановић Хранислава из Плужине. 

У категорији оваца изложено је 9 колекција са по пет грла, 13 колекција у категорији двиски, 12 у категорији првојагњеница као и 15 грла овнова, а у ревијалном делу изложбе учествовало је и неколико одгајивача коза.
Награде за млечност и првојагњеница добила су грла сточара Савић Биљане, Милојевић Животија и Младеновић Вилотија. Награде у категорији двиски припале су одгајивачима Асрић Момчилу, Никодијевић Малиши и Деспотовић Храниславу. Награде у категорији овнова уручене су одгајивачима Станквоић Цветку, Миленковић Дејану и Милојевић Животији.

За квалитет овчијег сира награђени су Ивковић Христивоје, Милојевић Животије и Никодијевић Малиша.
Оцењивачка комисија радила је у саставу: Фрида Бауман, Невена Максимовић, Андрија Гуњајевић, Мирослав Жујовић и Јелица Петровић. 

Занимљиво је споменути да ће прошлогодишњи победници Јовановић Хранислав и Станковић Цветко представљати општину Сврљиг на Међународној изложби оваца која се одржава у Новом Саду од 20. до 26. маја.

DSC_0400

Један од најзаслужнијих за опстанак, проширење и унапређење Изложбе је бивши председник општине, данас народни посланик у Скупштини Републике Србије, Милија Милетић.

Милетић каже да општина Сврљиг сада има већу могућност и проходност ка свим министарствима у Србији, првенствено јер је он народни посланик у Скупштини Србије – представник Сврљига и пољопривредника. 

Као посланик залагаћу се за равномерни развој пољопривреде, за бољи живот људи на селу и бољи положај пољопривредника, рекао је Милетић.

Он је додао да 9. маја заседа скупштински Одбор за пољопривреду, чији је он члан, и да ће на том скупу али и сваком наредном дати допринос у раду и промовисати пољопривреду Сврљига и овог дела Србије. 

Залагаћу се да што већа средства за развој пољопривреде и привреде дођу у Сврљиг, истакао је Милетић.

Покровитељ изложбе је Општина Сврљиг, а организатори су Фонд за развој пољопривреде општине и Аграр сервис тим из Ниша.

Најновије на порталу Општине Сврљиг