Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Посета немачких партнера општини Сврљиг

У оквиру програма „Еxchange 4“ данас је у сали СО Сврљиг организован радни састанак партнера на пројекту “Сврљижанка“- представника општине Сврљиг, ЗЗ „Сврљижанка” и Немачког града Бобрич-Хилбесдорф.

Добродошлицу градоначелнику Бобрич-Хилбесдорфа Волкеру Хаупту и његовом сараднику Ларсу Фуркерту пожелели су председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић, народни посланик Милија Милетић и директор ЗЗ “Сврљижанка“ Марко Младеновић.

Они су госте упознали са сврљишком општином, пољопривредним и привредним капацитетима и плановима даљег пословања и развијања Сврљига.

– Сарадња треба да се односи првенствено на пољопривреду. Наш циљ је да ојачамо пољопривреднике и њихова газдинства, потом да увећамо број грла стоке и да понудимо најбоље производе на инострано тржиште, што је могуће кроз овај пројекат, рекао је Милетић.

Као што је и раније најављивано општи циљ пројекта „Сврљижанка” је подршка даљем развоју новоформиране земљорадничке задруге „Сврљижанка” и пољопривреде у Сврљигу.

О активностима на пројекту пољопривреднике и представнике немачког града Бобрич-Хилбесдорф упознао је директор Задруге Марко Младеновић.

– Цео процес око реализовања пројекта усмеравамо на економско унапређење Сврљига. Иначе, овом посетом настављена је сарадња у размени искустава са немачким партнерима на пројекту, истакао је Младеновић.

Пројекат се бави успостављањем дугорочне сарадње и подршке локалних власти даљем развоју пољопривреде и задругарства у Сврљигу.

– Увећање броја чланова задруге, брендирање традиционалних сврљишких пољопривредних производа и њихова организована промоција ка великим градовима у региону је наш циљ али и један од главних циљева пројекта. Нудимо аутохтону расу овце, најбољи сира и остале природне производе, односно све оно што странци желе, казала је Јелена Трифуновић.

Састанку су присуствовали председник СО Сврљиг, Небојша Антонијевић, заменик председника СО, Наташа Ивковић, представници пољопривредне стручне службе и пољопривредници.

Најновије на порталу Општине Сврљиг