Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Општина Сврљиг потписник Пакта за заустављање насиља над децом

Општина Сврљиг прикључила се иницијативи Савета Европе, односно конгреса већа локалних и регионалних власти и донела пакт о спречавању сексуалног злостављања над децом под називом “Једно од петоро“.

Подаци говоре да је једно од петоро деце у Европи жртва неког облика сексуалног насиља. Процењује се да у 70 до 85% случајева жртва познаје починиоца.

Иначе, око Пакта једногласни су били и одборници СО Сврљиг. Ратификацији Документа су присуствовали и Душица Давидовић чланица градског већа града Ниша и народни посланик Милија Милетић.

Душица Давидовић истиче да је Сврљиг други град у Србији који је прихватио једногласно овај документ.

Оно што је још значајније је да ће Сврљиг поред града Ниша приступити европској мрежи градова у спречавању сексуалног насиља над децом, рекла је Давидовићева.

Овај Документ пружа листу практичних иницијатива и мера које треба спровести на локалном и регионалном нивоу како би се развиле службе наклоњене деци и како би се заштитила деца и допринело спречавању сексуалног насиља унутар заједнице.

Сексуално насиље над децом појављује се у различитим облицима – инцест и сексуално злостављање, порнографија, проституција, трговина људима, подмићивање и сексуално насиље од стране вршњака. Деца жртве сексуалног насиља трпе много више од недопустиве повреде њиховог телесног интегритета – насиље утиче на њихово ментално здравље и уништава њихово поверење у одрасле.

Овај Документ је Конгрес локалних и регионалних власти донео 2010. године у Стразбуру.

Најновије на порталу Општине Сврљиг