Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Кренула реализација пројекта „Сврљижанка“

У оквиру Програма „Еxchange 4“ јуче је у сали СО Сврљиг организован радни састанак партнера на пројекту “Сврљижанка“, представника општине Сврљиг и задругара и две италијанске општине, Колокорвино и Берторино. 

Општи циљ пројекта „Сврљижанка” јесте подршка даљем развоју новоформиране земљорадничке задруге и пољопривреде у Општини Сврљиг. Увећање броја чланова задруге, брендирање традиционалних сврљишких пољопривредних производа и њихова организована промоција ка великим градовима у региону, уз подршку партнера, неки су од циљева којима овај пројекат жели да допринесе. 

Осим тога, пројекат се бави унапређењем и успостављањем дугорочне сарадње и подршке локалних власти даљем развоју пољопривреде и задругарства у Сврљигу.

– Сврљиг је претежно оријентисан ка развоју пољопривреде и може се рећи да је то један од основних приоритета наше општине. Кроз Програм „Еxchange 4“ који финансира пројекат “Сврљижанка“ видимо прилику за унапређење задругарства и пољопривреде – логистичком подршком и пласманом производа у Србији али и на тржиште Европске уније, истакла је председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић.

02

Директор ЗЗ „Сврљижанка“, Марко Младеновић, каже да је ово јединствена прилика коју Сврљиг мора да искористи, поред тога што постоји шанса за економско унапређење, сарадња је добродошла и у размени искустава са суседним општинама у Нишком региону, Нишка Бања и Црвени Крст и општинама у Италији и Немачкој, Берторино и Бобрич-Хилбесдорф, кроз заједничко ангажовање на програму „Еxchange 4“. 

Мирко Kапуано, помоћник општине Берторино, надлежан за туризам, културу и интернационалну сарадњу истиче да ће се после овог састанка сарадња Сврљига и Берторина бити чвршћа и имаће циљ да сврљишке производе, обухваћене пројектом, пласира на инострано тржиште.

Иначе, посебни циљеви пројекта су побољшање капацитета задруге „Сврљижанка“ тренутних и будућих чланова, стварање основе за стратешки маркетинг, промоцију и пласман брендираних пољопривредних производа из Сврљига ка великим градовима и обезбеђивање подршке локалне власти развоју ЗЗ „Сврљижанка”.

Између осталих јучерашњем радном састанку присуствовали су и шеф Одсека за привреду, Влада Крстић, председник СО Сврљиг, Небојша Антонијевић, већници и одборници Скупштине општине Сврљиг, Антонио Зафири председник општине Колекорвино. као и задругари из Сврљига и Италије.

Најновије на порталу Општине Сврљиг