Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

ИПАРД фондови за развој пољопривреде

Пољопривреда би у наредном периоду требала бити мотор покретач који ће знатно утицати да на развој Србије, а како би се шанса искористила произвођачима и пољопривредницима је потребна помоћ, речено је на јучерашњем састанку народног посланика Милије Милетића и већника града Ниша задуженог за пољопривреду Јована Стојковића.

Наиме, у наредних пет година реализоваће се Програм претприступне помоћи за рурални развој 2014 – 2020 – ИПАРД II. ,

Кроз Програм ИПАРД II очекује се остваривање добрих резултата у циљу унапређења руралних подручја и подизања капацитета и конкурентности пољопривреде, каже народни посланик Милија Милетић.

Јован Стојковић градски већник града Ниша истиче да је сарадња између града Ниша и општине Сврљиг од великог значаја за овај део југоисточне Србије.

Најпре требамо разговарати о сарадњи у погледу сточарске производње, јер је Сврљиг са својим потенцијалом веома погодан за развој сточарства, каже Стојковић и додаје да сада предстоји припремање пројеката из области козарства, овчарства и тд..

Агроекономиста Иван Тасић који је ангажован на пословима при пољопривредној стручној служби у Сврљигу каже да је интересовање за бављењем пољопривредом у порасту што је добар знак у погледу припреме пројеката и конкурисању код претприступних фондова ЕУ.

Иначе, Европска комисија је усвојила предлог ИПАРД ИИ програма Републике Србије (коришћење предприступних фондова ЕУ за рурални развој) и определила 175 милиона евра за његову реализацију. Програм би требало да допринесе повећању продуктивности и конкурентности, усклађивању са стандардима ЕУ, прилагођавању захтевима домаћег и иностраног тржишта, као и диверзификацији и развоју економских активности и побољшању квалитета живота у руралним подручјима.

Најновије на порталу Општине Сврљиг